Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Wat doet onze wijkagent?

Wijkraad De Bunders heeft regelmatig contact met onze wijkagenten, René van Berkel en Mark de Waard. Zo mogelijk sluiten zij aan bij onze ‘Kijk in de Wijk’-rondgang in de diverse deelwijken om samen aandachtspunten te bespreken.
Onderstaand legt Mark de Waard uit wat een wijkagent doet en geeft hij het verschil aan tussen een melding maken en aangifte doen.

Wat doet de wijkagent
Voor een wijkagent is het belangrijk om zichtbaar aanwezig te zijn in de wijk. Op die manier ontstaat het kennen én gekend worden. ‘Ik probeer een goede balans van repressie en preventie toe te passen wanneer ik zaken signaleer in mijn wijk’, aldus Mark de Waard. ‘Als wijkagent houd ik inzicht en overzicht van alle feiten die in de wijk plaatsvinden en ons ter ore komen van inwoners, instanties of anderen. Ik bekijk of van alle meldingen/incidenten de eventueel nodige vervolgstappen worden genomen (capaciteit is soms een issue). Ik vraag aandacht bij collega’s of externen om zaken aan te pakken of te controleren. Ik werk samen met een groot sociaal team om bepaalde problematieken samen aan te pakken. Ik handel bepaalde zaken ook (mede) zelf af, zoals stalking, verwarde personen of huiselijk geweld.’

Nuttige website
Heb je vragen? Kijk dan eerst op de website politie.nl .Op nagenoeg alle vragen is het antwoord vrij snel en eenvoudig te vinden, zeker ook met melden en aangifte doen online. Vanuit de zoekfunctie is een formulier te vinden om iets te melden of aan te geven.

Het verschil tussen een melding maken en aangifte doen:
Melding
De politie informeren over een situatie, incident of vermoedens waarvan je vindt of denkt dat dit belangrijk is voor de politie om te weten met het doel dat het bekend is, of dat de politie er rekening mee houdt en/of op inspeelt. Dit kan om strafbare feiten gaan maar ook om overlast, conflicten, of bijv. verdachte situaties.

Voorbeeld:
Op een locatie in de wijk staat vaak een auto geparkeerd en daar komen dan anderen naartoe, waarna ze kort contact met elkaar hebben. Dit kan te maken hebben met drugs dealen. Als wij hiervan weten, of een kenteken van een voertuig doorkrijgen dan kunnen we daar actief op gaan controleren.

Aangifte
Je kunt aangifte doen van feiten die strafbaar zijn en waarvan je wil dat de politieonderzoek doet naar de feiten en dader(s) zodat justitie er een gevolg aan kan geven.

Voorbeelden:

  • Je ontdekt dat er is ingebroken in je auto, je bent opgelicht via Marktplaats, je fiets is gestolen. Van dit soort feiten kun je in principe online aangifte doen.
  • Bij een ontdekte woninginbraak bel je 0900-8844 en is het van belang dat de politie ter plaatse komt kijken, en doe je persoonlijk aangifte ter plekke.
  • Als er sprake is van een complexe zaak en zaken waarvan je de dader kent doe je persoonlijk aangifte door een afspraak te maken via 0900-8844 waarna je op een politiebureau aangifte doet bij een collega die daarvoor is opgeleid en aangesteld. Vervolgonderzoek door soms lokale politie of wijkagent of door de recherche.
  • Bij ontdekking van een strafbaar feit op heterdaad én waar politie direct actie op moet inzetten bel je 112.

Andere nuttige adressen:
Voor conflicten met buren waar betrokkenen zelf niet goed uitkomen: Buurtbemiddeling Meierijstad kan worden ingeschakeld via 088-37425235 of
buurtbemiddelingveghel@ons-welzijn.nl

Voor meldingen mbt gevonden of verloren voorwerpen, parkeerproblematiek, afvaldumping, defect verkeersmeubilair, loslopende of bijtende honden de gemeente ingeschakeld kan worden, telefonisch via 140413 of via de app Mijngemeente, of tijdens openingstijden aan de balie in het gemeentehuis.